Om sätesbjudning...


Ett barn som ligger i sätesbjudning har stjärten (och inte huvudet) nedåt mot bäckenet. Barnet kan också ligga med en eller båda fötterna först. Din barnmorska känner om barnet ligger i säte genom att trycka på din mage. Fram till vecka 32 ligger ca 15 % av alla barn i säte, men vid vecka 37 har andelen minskat till ca tre till fyra procent. Många barn som ligger i säte vänder sig självmant före, och till och med under, förlossningen. Många barn som ligger kvar i säte går att vända för hand, under ett vändningsförsök.

Denna teknik har läkare använt i flera tusen år och man har forskat mycket för att utvärdera hur säker metoden är. Vändningsförsök för med sig en liten risk för att moderkakan ska lossna eller att navelsträngen ska falla fram, vilket är orsaken att de alltid utförs med beredskap för kejsarsnitt – därför måste mamman vara fastande.

Vändningsförsöket brukar göras när du börjar närma dig beräknat förlossningsdatum, men tidigast vecka 36 och ibland gör man det t.o.m. i början av förlossningen. Du behöver ingen narkos under vändningsförsöket som görs på ett sjukhus, där det finns utrustning som övervakar barnets hjärtljud och ultraljud. Om du är rh-negativ får du också en spruta med immunglobulin anti-D.

Efter en stunds CTG-övervakning och ultraljudsundersökning av fostrets och moderkakans läge ges livmoderavslappnande läkemedel (Bricanyl). Därefter vänds barnet försiktigt utifrån. Fosterljuden avlyssnas regelbundet under vändningsförsöket. Efteråt får du stanna kvar med en halvtimmes CTG-registrering för att utesluta eventuella komplikationer.

Vändningsförsök lyckas ofta. När alla kvinnor vars barn ligger i sätesbjudning erbjuds vändningsförsök, minskar även antalet kejsarsnitt för barn i sätesbjudning.

Vändningsförsök har större chans att lyckas om:

• du är omföderska

• det finns gott om fostervatten runt barnet

• barnet ännu inte har sjunkit ned i bäckenet.

Det finns även vissa vändningsmetoder som du kan testa själv hemma. Man har gjort ett antal studier för att utvärdera hur effektiva dessa metoder är, men det krävs mer forskning innan man kan uttala sig bestämt om deras effektivitet.

I en studie vände sig 65 av 71 barn i sätesbjudning när mamman regelbundet stod i på knä med bröstet mot sängen. Om du vill pröva denna metod ställer du dig på alla fyra i sängen med rumpan i luften och höfterna böjda något mer än 90 grader (se till att dina lår inte trycker mot magen). Lägg huvudet, axlarna och övre delen av bröstet platt mot madrassen. Stå så i en kvart, och gör det varannan timme, fem dagar i sträck.

Du kan även försöka ligga på rygg och lyfta upp höfterna en aning samtidigt som du har böjda höfter och knän. Rulla försiktigt från sida till sida i tio minuter och upprepa övningen tre gånger per dag. Om du har problem med ryggont, ¬smärtor i bäckenet eller i höfterna under graviditeten, ska du prata med din barnmorska eller en sjukgymnast innan du testar den här metoden.

Det kan också vara så att ditt barn helt enkelt föredrar att ligga i sätesläge. Om så är fallet betyder inte det att du automatiskt måste genomgå kejsarsnitt. Prata igenom dina möjligheter till en vaginal förlossning med din barnmorska och förlossningsläkare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0